CHP, HEP AYNI !

Eğitim Bir Sen
CHP, HEP AYNI !

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Partinin gerekçesi ise tartışmaları beraberinde getirdi. CHP’nin açıklamasına göre, ÖMK mevcut haliyle 1,2 milyon öğretmenin, 18 milyon öğrencinin ve atanmayı bekleyen bir milyon öğretmen adayının problemlerini çözmekten uzak.

Ancak AYM’ye taşınan konulara bakıldığında, kanunun ana unsurlarına değil, yalnızca aday öğretmenlerin yetiştirilmesi ve öğretmen akademisiyle ilgili düzenlemelere odaklanıldığı görülüyor. Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz ise bu girişimin eğitim camiasını ilgilendiren asıl sorunlardan uzak olduğunu belirtti.

Gündem Öğretmenmi Farklı

Talat Yavuz, öğretmenlerin bu süreçteki ana gündeminin kariyer basamakları yönetmeliğinin bir an önce çıkması ve yeni unvanların maaşlara ocak ayında yansıması olduğunu vurguladı. “Öğretmenler, bırakın yıllarca beklemeyi, bir aylık gecikmeyi bile kabul edemez,” diyen Yavuz, CHP’nin iptal girişimini eğitimciler arasında karşılık bulmayan bir hamle olarak değerlendirdi.

CHP ve Engel Tavrı

CHP’nin geçmişte de benzer girişimlerde bulunarak çalışanların hak kaybına uğramasına yol açtığını hatırlatan Yavuz, partinin iktidar dönemlerinde uyguladığı yasaklar ve muhalefet dönemlerindeki AYM kararlarıyla mağduriyet yarattığını ifade etti. 2006 yılında çıkarılan kanunun iptal ettirilmesi ve bu süreçte yaşanan kayıplar, Yavuz’a göre CHP’nin eğitim politikalarındaki yanlışlarını açıkça gösteriyor.

Ancak CHP, Geleneksel tavrını sürdürüyor

Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde kademelendirilmesini Anayasa’ya uygun bulmuştu. Dolayısıyla, CHP’nin akademiyle ilgili maddeleri iptal ettirme çabası, kariyer sistemini doğrudan etkilemeyecek.

Ancak Yavuz, öğretmenlere 5 ila 10 bin lira arasında gelir artışı sağlayacak bu sistemin gecikmesi ya da iptali durumunda ülkenin eğitim politikalarının zarar göreceğini belirtti. “Normal bir ülkede muhalefet, mevcut hakları genişletmek için dava açar. Ancak CHP, geleneksel tavrını sürdürüyor,” dedi.

Eğitim-Bir-Sen’in Talepleri

Eğitim-Bir-Sen olarak kariyer yönetmeliğinin en geniş kapsamda yayınlanması için süreci takip ettiklerini belirten Yavuz, şunları ekledi:

  • Ücretli öğretmenlik, askerlik, doğum sonrası aylıksız izin ve sendikal izin gibi durumların hizmet süresi hesabına dahil edilmesi,
  • Öğretmenlik öncesi memuriyet sürelerinin dikkate alınması,
  • Unvanların ocak ayına yetişmesi için yönetmeliğin hızla yayınlanması.

Yavuz, sendikanın dava açma amacının hak gaspları değil, yeni hakların kazanılması olduğunu vurguladı.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
CHP, HEP AYNI !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Bakış Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!